Engagement.
Duurzaamheid is geen hol begrip bij Summum. Het is iets waar we ons voor engageren, omdat we kwaliteit willen combineren met respect voor de natuur en omgeving.
Wijnkeuze
Bij Summum selecteren we enkel de allerbeste wijnen van wijnboeren die werken met het oog op de toekomst en onze wereld. Wijnhuizen met/zonder bio label, maar die vooral werken op een natuurlijke manier. Zonder chemicaliën, pesticiden of schadelijke producten.
Leveringen.
Onze wijnen worden geleverd met DPD, in onderaanneming van Vinologix. DPD garandeert een klimaatneutrale (CO) levering en de kartonnen verpakkingen van Vinologix worden gemaakt van 100% gerecycleerd karton. We proberen ook zoveel mogelijk op vaste tijdstippen te verzenden, om zo teveel kilometers & uitstoot te vermijden!
Wijnlabels.
De wijnwereld gaat de laatste tijd steeds meer het groene pad op. Je vindt dan ook allerhande labels terug op de etiketten van flessen.
Wat betekenen die nu precies? Een overzicht(je)!
Bio(logisch). (label Bio EU)
Het bio-label betekent dat de wijn in de fles voor minimaal 95% uit biologische bestanddelen bestaat. Dit wil vooral zeggen dat de druiven 100% biologisch geteeld werden, dus zonder chemicaliën & kunstmeststoffen. De wijngaard wordt op natuurlijke manier gezond gehouden, onkruid wordt manueel of machinaal gewied, er worden bloemen aangeplant voor de bijen, etc. Het wijnmaken zelf gebeurt dan weer zonder toevoeging van aroma's, kleurstoffen, ontzuur- of bijzuurmiddelen. Jammer genoeg in schril contrast met vele "traditionele" praktijken.
​
Belangrijke kanttekening: labels kosten geld, waardoor sommige boeren niet de moeite doen om een certificaat te halen. We noemen dit dan ecologische of verantwoorde wijnbouw - vaak is dit net hetzelfde als met het label.
Biodynamisch. (label Demeter)
Deze methode volgt eigenlijk dezelfde principes als bio, maar met het verschil dat hier extra's aan toegevoegd worden. Zo gebeurt bijvoorbeeld het werk in de wijngaard en wijnmakerij op het ritme van de maankalender & de stand van de hemellichamen. Ook gebruiken deze boeren bepaalde homeopathische preparaten waarmee de bodem en de planten zullen bewerken. Daarnaast zal men vaak geen extra sulfieten toevoegen aan de wijn. De meeste boeren volgen hierbij de regels die vastgelegd werden door grondlegger Rudolf Steiner (jawel, die man).
Hocus pocus? Er valt wat voor te zeggen, maar dit is een manier van werken waarbij de boer echt in contact staat met zijn wijngaard en dus een enorm natuurlijke manier van werken - back to the basics. Het gaat dus vaak om een ingesteldheid, misschien meer dan de effectieve werkzaamheid van de methodes. Hoewel je bijvoorbeeld de vraag kan stellen: als de maan en de zon getijden kunnen veroorzaken, zou er dan geef effect kunnen zijn op het water in de druiven?